Ciasto drożdżowe na mące orkiszowej

Ciasto drożdżowe w formie chlebka, z warstwą zapieczonych jabłek na wierzchu. Zamiast mąki pszennej użyłam orkiszowej, ciasto pięknie wyrosło – było pulchne i miękkie. Kolejnego dnia jedliśmy je jak kanapki, z masłem i konfiturą :) Ciasto można upiec w większej formie, z owocami i kruszonką. Serdecznie polecam.

Składniki:

Ciasto:

  • 340 g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki stopionego masła
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
  • 2 jabłka

Przygotowanie:

W części letniego mleka rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. W misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól, cukier, pozostałą część letniego mleka, żółtka i wcześniej rozpuszczone drożdże. Wyrobić w robocie hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie. Pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło, ponownie zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1,5 h.
Przygotować formę – wyścielić ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jabłka pokroić na plasterki.
Wyrośnięte ciasto odgazować i przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć plasterki jabłka. Pozostawić do napuszenia na 30 min.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C i piec około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyłożyć na kratkę i jeszcze ciepłe polukrować lub oprószyć cukrem pudrem, wystudzić na kratce.

Smacznego!

2 komentarze

  1. Wykonałam zgodnie z przepisem , jest idealne , ciasto puchate , smak dzieciństwa . Najlepiej smakuje ze szklanką mleka ! Polecam

Skomentuj Marlena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *