Sałatka z tuńczykiem, jajkiem, awokado i pomidorem

Prosta, sycąca, szybka i przede wszystkim smaczna sałatka z tuńczykiem i czosnkowym dressingiem, zaprezentowana przez znajomego, wreszcie doczekała się przygotowania. U mnie wzbogacona dodatkowo jajkiem, awokado i pomidorem. Przepis orientacyjny – składników dajcie tyle, ile lubicie :) Serdecznie polecam i dziękuję za podzielenie się przepisem :)

Składniki:

  • sałata (u mnie lodowa)
  • tuńczyk w oleju lub oliwie (u mnie pół puszki, około 80 g po odsączeniu)
  • jajka ugotowane na twardo
  • awokado
  • pomidor

Dressing:

  • olej/oliwa po odcedzeniu tuńczyka
  • 2-3 łyżki oleju/oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ugotowane jajka obrać i przeciąć na pół. Pomidora i awokado pokroić na mniejsze cząstki lub plasterki. Tuńczyka odsączyć z zalewy.

Przygotować dressing – do miseczki wlać olej po odsączeniu tuńczyka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dolać oleju lub oliwy, tak aby całość miała konsystencję sosu. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Sałatę umieścić w misce, zalać połową przygotowanego dressingu, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz lub półmisek. Na sałacie poukładać tuńczyka, jajka, pomidory i awokado, polać resztą dressingu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.