
Prosta, sycąca, szybka i przede wszystkim smaczna sałatka z tuńczykiem i czosnkowym dressingiem, zaprezentowana przez znajomego, wreszcie doczekała się przygotowania. U mnie wzbogacona dodatkowo jajkiem, awokado i pomidorem. Przepis orientacyjny – składników dajcie tyle, ile lubicie :) Serdecznie polecam i dziękuję za podzielenie się przepisem :)



Składniki:
- sałata (u mnie lodowa)
- tuńczyk w oleju lub oliwie (u mnie pół puszki, około 80 g po odsączeniu)
- jajka ugotowane na twardo
- awokado
- pomidor
Dressing:
- olej/oliwa po odcedzeniu tuńczyka
- 2-3 łyżki oleju/oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ugotowane jajka obrać i przeciąć na pół. Pomidora i awokado pokroić na mniejsze cząstki lub plasterki. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
Przygotować dressing – do miseczki wlać olej po odsączeniu tuńczyka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dolać oleju lub oliwy, tak aby całość miała konsystencję sosu. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Sałatę umieścić w misce, zalać połową przygotowanego dressingu, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz lub półmisek. Na sałacie poukładać tuńczyka, jajka, pomidory i awokado, polać resztą dressingu.
Smacznego!