Drożdżówki odrywane z makiem

Odrywane drożdżówki z makiem to ten sam przepis co Gwiazda z makiem, tylko w innej formie :) Zawsze przed Bożym Narodzeniem robię więcej masy makowej, część wykorzystuję do świątecznych wypieków, a część w porcjach po 400 g mrożę, później do wypieków z makiem już mam dużo mniej pracy. Do tego wypieku również użyłam zapasów masy makowej, 800 g. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 540 g mąki pszennej T650
  • 80 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • 75 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Masa makowa:

  • 200 g maku (najszybciej już mielonego)
  • 40 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżki dżemu (np. pomarańczowy, wiśniowy, powidła śliwkowe)
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego/rumu/amaretto lub olejek/aromat migdałowy/rumowy
  • 1/4 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 80 g rodzynek
  • 40 g suszonych owoców (moreli, żurawiny, wiśni – wg uznania)
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g migdałów

Dodatkowo:

  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

Masa makowa: mak umieścić w garnku i zalać gorącą wodą około 3-4 cm powyżej poziom maku, wstawić na palnik, zagotować, skręcić moc palnika i pogotować 30 min na małej mocy palnika mieszając od czasu do czasu.

Ugotowany mak odcedzić np. na sicie wyłożonym gazą lub chustą serowarską, zostawić do odcieku na około 15 – 30 min, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku, specjalnym do maku – makowym.

Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić do napęcznienia a następnie odcedzić. Suszone owoce, orzechy i migdały drobno posiekać.

W rondelku umieścić masło, cukier, miód i zagrzać aż całość się rozpuści. Zmielony mak umieścić w makutrze lub misce, dodać rozpuszczone z cukrem i miodem masło, dżem, ekstrakt oraz wszystkie bakalie. Dobrze wymieszać.

* znacznie skraca czas pracy użycie maku już zmielonego. Wystarczy zalać go wrzątkiem 3-4 cm powyżej poziomu maku i zostawić aż wchłonie całą wodę i ostygnie.  

Ciasto drożdżowe: masło stopić w garnuszku i zostawić do ostudzenia. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku z łyżeczką cukru. Zostawić na chwilkę aż drożdże ruszą. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, mleko z drożdżami i jaja, wyrobić ciasto. Na końcu dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Ja to robię w mikserze planetarnym hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od miski i ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki niż podano w przepisie.   Wyrobione ciasto zostawić w misce, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.

Uszykować formę (u mnie tortownica o średnicy 28 cm) i wyścielić ją papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i odgazować – krótko zagnieść ręką. Rozwałkować na prostokąt (u mnie 45 cm x 40 cm). Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową i rozsmarować na cieście, zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pociąć ostrym nożem na kawałki – u mnie 9 kawałków, pocięte kawałki ułożyć rozcięciem ku górze w uszykowanej formie.

Formę przykryć ściereczką i pozostawić na około 40 min w cieple do napuszenia. Po tym czasie jajko rozkłócić widelcem z łyżką mleka i posmarować drożdżówki, posypać płatkami migdałów.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 45-50 min, do zezłocenia. Po tym czasie formę z drożdżówkami wyciągnąć z piekarnika i ostudzić na kratce do pieczenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.