
Dziś bardzo wdzięczne i uniwersalne ciasto jogurtowe z owocami z przepisu Julianny. Piekłam je już w wielu wariacjach, w różnych formach i z różnymi dodatkami – z samymi owocami, z owocami i kruszonką, w formie muffinek i nigdy mnie nie zawiodło. Dziś efekt czyszczenia zamrażalnika – z wiśniami i suszonymi bananami – kwaśne wiśnie i słodkie banany smacznie się skomponowały, a suszone banany rozmiękły i ciasto wyszło niezwykle wilgotne, takie jakie lubimy. Polecam serdecznie :)


Składniki (forma 29 cm x 10 cm):
- 2 jajka
- 200 ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2/3 szklanki cukru
- 300 g mąki
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 100 g suszonych bananów
- 100 g wydrylowanych wiśni (świeżych, z zalewy lub mrożonych)
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do jednej miski przesiać mąkę, proszek i sodę. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, olej i cukier. Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, ciasto wymieszać łyżką, widelcem lub rózgą. Na końcu dodać suszone banany i wiśnie (mrożonych nie rozmrażałam) i wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1700C i piec około 45-50 minut, do suchego patyczka. Z mrożonymi owocami piekłam 55 min.
Ciasto wystudzić najpierw w blaszce, później wyłożyć na kratkę do pieczenia. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!