Ciasto jogurtowe z wiśniami i suszonymi bananami

Dziś bardzo wdzięczne i uniwersalne ciasto jogurtowe z owocami z przepisu Julianny. Piekłam je już w wielu wariacjach, w różnych formach i z różnymi dodatkami – z samymi owocami, z owocami i kruszonką, w formie muffinek i nigdy mnie nie zawiodło. Dziś efekt czyszczenia zamrażalnika – z wiśniami i suszonymi bananami – kwaśne wiśnie i słodkie banany smacznie się skomponowały, a suszone banany rozmiękły i ciasto wyszło niezwykle wilgotne, takie jakie lubimy. Polecam serdecznie :)

Składniki (forma 29 cm x 10 cm):

  • 2 jajka 
  • 200 ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 300 g mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 100 g suszonych bananów
  • 100 g wydrylowanych wiśni (świeżych, z zalewy lub mrożonych)
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Do jednej miski przesiać mąkę, proszek i sodę. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, olej i cukier. Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, ciasto wymieszać łyżką, widelcem lub rózgą. Na końcu dodać suszone banany i wiśnie (mrożonych nie rozmrażałam) i wymieszać.

Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1700C i piec około 45-50 minut, do suchego patyczka. Z mrożonymi owocami piekłam 55 min.

Ciasto wystudzić najpierw w blaszce, później wyłożyć na kratkę do pieczenia. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.