Lane kluski

Kluski lane – świetna alternatywa dla makaronu. Gotowane bezpośrednio w rosole, mleku, zupie lub osobno w wodzie. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 2 jajka (100 g)
  • 6 łyżek mąki pszennej (50 g)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka, mąkę i sól umieścić w misce, zmiksować na gładką masę bez grudek. Można również wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną. Miksuję blenderem aby kluski były pulchne i delikatne. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe, ale na tyle płynne aby swobodnie spływało z łyżki. W razie potrzeby dodać mąki gdyby było za rzadkie, lub wody gdyby było za gęste. Przygotowując ciasto, używam pół porcji mąki na porcję jajek, np. 100 g jajek + 50 g mąki.

Zmiksowane ciasto odstawić na chwilkę aby odpoczęło – około 15 minut.

W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Na wrzącą wodę strużką wlewać ciasto – można lać z dzbanuszka, poprzez specjalne sito do klusek lanych lub workiem cukierniczym (albo grubszym woreczkiem spożywczym) z odciętą końcówką. Gdy kluski lane wypłyną na powierzchnię, delikatnie je zamieszać i pogotować na średniej mocy palnika 1-1,5 minuty od wypłynięcia.

Kluski odcedzić i zahartować – przelać zimną wodą.

Kluski można też gotować bezpośrednio w rosole, bulionie, zupie czy mleku. Ja preferuję jednak gotowanie w osobnej wodzie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.