
Placki ziemniaczane – cienkie, mocno przyrumienione, chrupiące, z ziemniaków tartych na małe wiórki, a nie na pulpę – takie lubimy najbardziej. I koniecznie na słodko – z kwaśną śmietaną i cukrem :)




Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przetartą masę umieścić na gęstym sicie, sito położyć na misce i pozostawić do odcieknięcia na 10-15 min. Po tym czasie ręką lub łyżką odcisnąć jeszcze nadmiar płynów. Można również zostawić ziemniaki w misce, a później przechylając miskę zlać nadmiar płynu.
Odciśniętą masę przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę oraz sól. Wodę, która odciekła z ziemniaków odlać, a do przetartej masy dodać skrobię, która zebrała się na dnie miski podczas odciekania i całość wymieszać.
Rozgrzać dobrze patelnię z olejem, na mocno rozgrzany tłuszcz nakładać po łyżce masy i rozpłaszczyć ją łyżką na cienki placek. Smażyć około 2 min na każdej ze stron do zrumienienia. Usmażone placki odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Podawać wedle upodobań – z sosami wytrawnymi, warzywnymi, mięsnymi lub na słodko – z jogurtem/kwaśną śmietaną i cukrem.
Smacznego!