Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane – cienkie, mocno przyrumienione, chrupiące, z ziemniaków tartych na małe wiórki, a nie na pulpę – takie lubimy najbardziej. I koniecznie na słodko – z kwaśną śmietaną i cukrem :)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przetartą masę umieścić na gęstym sicie, sito położyć na misce i pozostawić do odcieknięcia na 10-15 min. Po tym czasie ręką lub łyżką odcisnąć jeszcze nadmiar płynów. Można również zostawić ziemniaki w misce, a później przechylając miskę zlać nadmiar płynu.

Odciśniętą masę przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę oraz sól. Wodę, która odciekła z ziemniaków odlać, a do przetartej masy dodać skrobię, która zebrała się na dnie miski podczas odciekania i całość wymieszać.

Rozgrzać dobrze patelnię z olejem, na mocno rozgrzany tłuszcz nakładać po łyżce masy i rozpłaszczyć ją łyżką na cienki placek. Smażyć około 2 min na każdej ze stron do zrumienienia. Usmażone placki odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Podawać wedle upodobań – z sosami wytrawnymi, warzywnymi, mięsnymi lub na słodko – z jogurtem/kwaśną śmietaną i cukrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.