
Ser sałatkowo-kanapkowy to świetny i bezproblemowy produkt do wędzenia – bez wcześniejszego solankowania oraz przygotowania. Ot, wystarczy tylko wyjąć z kartonika, dać mu czas na ociekanie i ogrzanie – i już można osuszać i wędzić. Ze względu na swój charakterystyczny słony smak przypomina fetę, jest tylko delikatniejszy. Przepyszny na ciepło, jak i na zimno – szczególnie do wszelkiego rodzaju sałatek. Za pomysł dziękuję Przemkowi :)

Składniki:
- ser sałatkowo-kanapkowy w kostce
Przygotowanie:
Serek delikatnie wyjąć z opakowania i umieścić na kratce do ociekania i wstępnego ogrzania, w temperaturze pokojowej 2-3 h.
Osuszanie: w dobrze wygrzanej i odparowanej z wilgoci wędzarni, bez dymu, w temperaturze 5oC niższej niż planowana temperatura wędzenia, np 45oC aż powierzchnia sera będzie sucha w dotyku a ser wygrzany, o temperaturze zbliżonej do komory wędzarniczej.
Wędzenie: w temperaturze 50oC do koloru, który chcemy (orientacyjnie około 3-3,5 h).
Smakuje wybornie na ciepło, jak i po schłodzeniu – na kanapki lub jako dodatek do sałatki.
Smacznego!