
Prosta sałata z wykorzystaniem wędzonych krewetek – jeśli macie możliwość wędzenia, koniecznie spróbujcie – a jeśli nie macie wędzarni, to możecie przygotować krewetki tylko w marynacie i usmażyć je na patelni, pomijając solankowanie i wędzenie. Przepis właściwie nie jest żadnym przepisem, a jedynie propozycją, wyjdzie smacznie z czymkolwiek podacie :)


Składniki:
- wędzone krewetki (z tego przepisu)
- sałata
- pomidorki
- czerwona cebula
- szczypiorek
Dressing:
- łyżka oleju
- 0,5 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól, pieprz
- odrobina cukru
Przygotowanie:
Składniki sosu wymieszać ze sobą.
Sałatę umyć i porwać na mniejsze części, cebulę obrać i pokroić na półplasterki, pomidorki umyć i przekroić na pół. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać sosem i wymieszać. Sałatę rozłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć wędzone krewetki podsmażone na maśle. Posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki i od razu podawać.
* jeśli nie macie możliwości wędzenia to krewetki można przygotować z pominięciem solanki i wędzenia – oczyszczone krewetki obsypać mieszanką przypraw z przepisu na wędzone krewetki i solą, odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć krewetki około 1-2 minuty z każdej strony.
Smacznego!