Sałata z wędzonymi krewetkami

Prosta sałata z wykorzystaniem wędzonych krewetek – jeśli macie możliwość wędzenia, koniecznie spróbujcie – a jeśli nie macie wędzarni, to możecie przygotować krewetki tylko w marynacie i usmażyć je na patelni, pomijając solankowanie i wędzenie. Przepis właściwie nie jest żadnym przepisem, a jedynie propozycją, wyjdzie smacznie z czymkolwiek podacie :)

Składniki:

Dressing:

  • łyżka oleju
  • 0,5 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • odrobina cukru

Przygotowanie:

Składniki sosu wymieszać ze sobą.

Sałatę umyć i porwać na mniejsze części, cebulę obrać i pokroić na półplasterki, pomidorki umyć i przekroić na pół. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać sosem i wymieszać. Sałatę rozłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć wędzone krewetki podsmażone na maśle. Posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki i od razu podawać.

* jeśli nie macie możliwości wędzenia to krewetki można przygotować z pominięciem solanki i wędzenia – oczyszczone krewetki obsypać mieszanką przypraw z przepisu na wędzone krewetki i solą, odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć krewetki około 1-2 minuty z każdej strony.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.