
Monkey Bread – małpi chlebek do odrywania z przepisu znalezionym na Moje Wypieki. Pyszne, miękkie, słodkie, klejące i cynamonowe kuleczki z ciasta drożdżowego roznoszące aromat po całym domu i wbrew pozorom nie takie trudne do wykonania. Serdecznie polecam :)





Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 490 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżej
- 250 ml mleka
- 85 ml wody
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30 g roztopiona masła
Dodatkowo do obtaczania:
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 115 g masła
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe: masło stopić w garnuszku i zostawić do ostudzenia. Drożdże rozpuścić w części ciepłego (nie gorącego!) mleka z łyżeczką cukru. Zostawić na chwilkę aż drożdże ruszą. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, mleko z drożdżami, resztę mleka i wodę, wyrobić ciasto. Na końcu dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Ja to robię w mikserze planetarnym hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od miski i ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki niż podano w przepisie. Wyrobione ciasto zostawić w misce, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Uszykować formę (u mnie forma do babki z kominem, najlepsza o pojemności około 2,5 litra) i wysmarować ją roztopionym masłem.
Przygotować cynamonową posypkę – cukier wymieszać z cynamonem. Roztopić 115 g masła i zostawić do lekkiego ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i odgazować – krótko zagnieść ręką. Z ciasta odrywać małe kawałki ciasta i formować kulki, wielkości piłeczki do ping-ponga. Kulki ciasta obtaczać w roztopionym maśle, a następnie w cukrze z cynamonem i układać w formie, jedna obok drugiej, następnie układać kolejne warstwy.


Formę przykryć ściereczką i pozostawić na 45 min w cieple do napuszenia, ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 30 min, do zezłocenia. Po upieczeniu natychmiast wyłożyć chlebek z formy, gdy ostygnie przyklei się do formy i ciężko będzie wyjąć.
Chlebek podawać ciepły lub ostudzony, jeść odrywając kęsy ciasta.
Smacznego!