
Prosta sałatka w zalewie słodko-kwaśnej z ogórków i rzodkiewki – taka mizeria bez śmietany lub jogurtu. Bardzo lubię dressingi z lekką nutą słodyczy więc bardzo często przygotowuję w ten sposób wszelkie sałatki i sałaty z warzywami. Polecam serdecznie :)

Składniki:
- 500 g ogórków świeżych
- 5-6 dużych rzodkiewek
- szczypiorek
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego, octu winnego lub soku z cytryny
- 0,5 łyżki cukru
Przygotowanie:
Świeże ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Pokrojone ogórki przełożyć do miski, oprószyć solą, przemieszać i odstawić na około 15-20 minut aż puszczą nadmiar wody i zmiękną. Wody nie wylewać.
Do ogórków dodać pokrojone rzodkiewki i szczypiorek. Dodać cukier, ocet jabłkowy/winny lub sok z cytryny i oliwę, oprószyć pieprzem, przemieszać i w razie potrzeby dodać do smaku więcej soli, octu lub cukru wg własnego gustu.
Smacznego!