
Placuszki bananowe – puszyste, delikatne, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dodatek śmietanki kremówki nadaje im lekkości i delikatności. Idealny sposób na zagospodarowanie dojrzałych bananów. Polecam serdecznie :)





Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Banany obrać ze skórki i przełożyć do miski. Banany rozgnieść widelcem, dodać jajka, kremówkę, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, całość zblendować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, gdyby ciasto było za rzadkie dodać jeszcze mąki i ponownie zmiksować lub za gęste – dodać kremówki lub mleka. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką nakładać niewielkie okrągłe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać wg uznania: z jogurtem naturalnym, syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami lub ulubionymi sosami. U nas sezon na truskawki – sos ze zblendowanych truskawek i świeże truskawki.
Smacznego!