Makaron z wędzonym kurczakiem, w sosie serowo-brokułowym

Wędzony kurczak, makaron i sos serowo-brokułowy – prosto, smacznie i szybko :) Zamiast wędzonego kurczaka można oczywiście podsmażyć surową pierś z kurczaka, ale zapach i smak wędzonki to o wiele bogatsze doznania smakowe. Serdecznie polecam :)

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 1 brokuł, podzielony na małe różyczki
  • masło, olej lub oliwa do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g wędzonego kurczaka (u mnie wędzona pierś, mogą być też ćwiartki)
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżka musztardy
  • 140 g żółtego sera twardego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę z solą, i zacząć przygotowywać w międzyczasie sos. Na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Na ostatnie 5 minut gotowania, przed odcedzeniem, dodać różyczki brokuła. Makaron z brokułem przecedzić. Kilka różyczek brokuła odłożyć aby poło≥żyć w całości na gotowe danie.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno pokroić. Wędzonego kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, ser pokroić w kostkę.

Na szerokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przysmażyć cebulę aż będzie złota, dodać wędzonego kurczaka, na końcu dodać czosnek i krótko przysmażyć. Całość zalać śmietaną kremówką, dodać ser i zagotować aż ser się rozpuści i całość lekko zagęści. Dodać musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać ugotowany i odcedzony makaron z brokułem, wymieszać, nałożyć na talerze, dodać odłożone różyczki brokuła i podawać.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.