
Wędzony kurczak, makaron i sos serowo-brokułowy – prosto, smacznie i szybko :) Zamiast wędzonego kurczaka można oczywiście podsmażyć surową pierś z kurczaka, ale zapach i smak wędzonki to o wiele bogatsze doznania smakowe. Serdecznie polecam :)

Składniki:
- 300 g makaronu
- 1 brokuł, podzielony na małe różyczki
- masło, olej lub oliwa do smażenia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g wędzonego kurczaka (u mnie wędzona pierś, mogą być też ćwiartki)
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżka musztardy
- 140 g żółtego sera twardego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę z solą, i zacząć przygotowywać w międzyczasie sos. Na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Na ostatnie 5 minut gotowania, przed odcedzeniem, dodać różyczki brokuła. Makaron z brokułem przecedzić. Kilka różyczek brokuła odłożyć aby poło≥żyć w całości na gotowe danie.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno pokroić. Wędzonego kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, ser pokroić w kostkę.
Na szerokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przysmażyć cebulę aż będzie złota, dodać wędzonego kurczaka, na końcu dodać czosnek i krótko przysmażyć. Całość zalać śmietaną kremówką, dodać ser i zagotować aż ser się rozpuści i całość lekko zagęści. Dodać musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać ugotowany i odcedzony makaron z brokułem, wymieszać, nałożyć na talerze, dodać odłożone różyczki brokuła i podawać.
Smacznego!