Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem wędzonym

Sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków. Do tego rzodkiewka, szczypiorek, czerwona cebula, ugotowane jajko i wisienka na torcie – chrupiący, wędzony boczek. Całość polana sosem słodko- kwaśnym, z musztardą i miodem. Sałatkę podałam z połówkami jajek, ale równie dobrze można ugotowane jajka pokroić na mniejsze części i wmieszać do sałatki, a dopiero przed podaniem posypać chrupiącym boczkiem – podsmażony boczek dodany wcześniej niż bezpośrednio przed podaniem stałby się miękki. Sałatka powstała pod wpływem chwili – ot została mi mała miseczka ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie i wypadało je w jakiś sposób zagospodarować – zatem stała się naszą kolacją. W przepisie nie znajdziecie dokładnych proporcji wagowych, ponieważ ilość składników zależy od Was. Sałatka może stanowić pełny posiłek, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki
  • rzodkiewki
  • cebula czerwona
  • szczypiorek
  • boczek wędzony
  • jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą.

Ugotowane ziemniaki pokroić w większą kostkę i przełożyć do miski. Cebulę czerwoną pokroić w piórka, rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, szczypiorek drobno pokroić – dodać do ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem, delikatnie przemieszać i zalać przygotowanym sosem. Całość delikatnie wymieszać i odstawić aby smaki się przegryzły, np. schłodzić w lodówce – przez kilka godzin lub na czas przygotowania boczku i ugotowania jajek.

Wędzony boczek pokroić w paseczki i przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni, aż nadmiar tłuszczu się wytopi a boczek stanie się chrupiący. Boczek odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym.

Przed podaniem sałatkę wyłożyć na półmisek, na wierzch ułożyć ugotowane jajka przekrojone na pół, oprószyć je solą i pieprzem, całość posypać chrupiącym boczkiem i pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.