
Domowa kaszanka w kolejnym wydaniu – pieczona w piekarniku z jabłkiem i cebulką. Uwielbiam połączenie kaszanki z jabłkiem i robię w ten sposób pieczone, smażone (przepis tutaj – w zasadzie identyczny) lub z grilla. Robiąc kaszankę kilka sztuk nadziałam w grube jelita wołowe, więc moja zapiekana kaszanka jest w plastrach. Można wykorzystać kaszankę w jelitach wieprzowych – w całości lub również pokrojoną, wg gustu. Polecam serdecznie kolejny przepis „bez przepisu”, ponieważ proporcje zależą tylko od Was.



Składniki:
- kaszanka (użyłam domowej kaszanki)
- cebula
- jabłko (najlepsze twarde, słodko-kwaśne, winne)
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka, jabłka ze skórką pokroić na cząstki i wydrążyć gniazda nasienne. Użyłam jednej większej cebuli i jednego większego jabłka. Kaszankę pokroić na grube plastry lub kawałki, można też zostawić w całości. Kaszankę w jelicie wieprzowym nakłuć aby podczas pieczenia nie pękła.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, oprószyć solą i podsmażyć aż będzie złota.
Podsmażoną cebulę wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego (około 1/3 zostawić na wierzch), na warstwę cebuli poukładać plastry lub kawałki kaszanki na przemian z jabłkiem, na wierzchu rozłożyć resztę podsmażonej cebuli.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać około 20-25 min. Można nakryć pokrywą lub folią aluminiową.
Podawać wedle gustu – z pieczywem lub ziemniakami, z dodatkiem różnych sosów – lubię z sosem czosnkowym.
Smacznego!