Wędzone serki w oleju/oliwie

Jeśli uwędzicie serki to warto kilka sztuk zamknąć w słoiczku z różnymi dodatkami zalane oliwą lub olejem. Taki aromatyczny serek świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, koreczków, na kanapki lub do wyjadania ze słoiczka. Aromatyczny olej lub oliwę można wykorzystać później do dressingu lub do podsmażania dań. Serki można zalać swoim ulubionym olejem lub oliwą – oliwą extra virgin, ulubionym olejem lub mieszanką oleju z oliwą. W tych słoiczkach serki zalane są mieszanką oleju rzepakowego i oliwy. To kolejny wpis „bez przepisu”, ponieważ zawartość jak i dodatki do słoiczka zależą od Was – można dodać wszelkie zioła świeże lub suszone, przyprawy, dodatki takie, jakie lubicie. Serki nie muszą być wędzone – można tak przygotować świeży serek bez wędzenia tylko wcześniej należy go nasolić na sucho lub w solance. Tutaj jeszcze znajdziecie przepis na marynowany serek labneh.

Składniki:

  • serki wędzone lub świeże: np. typu włoskiego, sałatkowo-kanapkowy, feta
  • ulubiony olej lub oliwa (tłoczone na zimno nierafinowane oleje np. rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek lub mix oleju z oliwą – u mnie 1/3 oliwy z oliwek i 2/3 oleju rzepakowego)
  • dodatki, zioła i przyprawy wg gustu, w tych słoiczkach:
    • żurawina i prażone orzechy włoskie
    • cytryna (sparzona i wyszorowana), pieprz kolorowy, mieszanka ziół greckich
    • suszone pomidory, czosnek, pieprz kolorowy, bazylia

Nadadzą się wszelkie dodatki – papryczki ostre, gałązki lub liście świeżych ziół – np. rozmaryn, bazylia, oregano, kolendra i wszelkie suszone zioła lub przyprawy.

Przygotowanie:

Serek wędzony pokroić w kostkę i układać na przemian z przyprawami i dodatkami w słoiku. Zalać olejem lub oliwą tak aby całość była zakryta, zakręcić słoiki i wstawić do lodówki na kilka dni aby smaki się przegryzły – ja otwieram po tygodniu, ale taki serek spokojnie może stać w lodówce dłużej.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.