Pulled pork – szarpana wieprzowina

Pulled pork – rwana, szarpana wieprzowina – długo pieczona lub wolno gotowana łopatka wieprzowa, która jest tak miękka, że po upieczeniu rozpada się na pojedyncze włókna. Zawsze przygotowuję ją w wolnowarze, ale równie dobrze można upiec w piekarniku. Świetna do kanapek, burgerów – na ciepło i zimno. Wczoraj przygotowałam z niej „kanapki” w domowych bułkach do kebaba. Przyprawiłam podobnie jak na stronie Kwestia Smaku.

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • smalec lub olej do obsmażenia
  • 100 ml octu jabłkowego

Przyprawy:

  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy Cajun (można zastąpić papryką ostrą)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do niego wszystkie przyprawy i wymieszać.

Łopatkę oczyścić z błon i natrzeć przygotowanymi przyprawami. Włożyć do naczynia z przykrywką i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Przyprawioną łopatkę podsmażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu, krótko i na dużej mocy palnika, tylko do zamknięcia por. Łopatkę ułożyć w wolnowarze lub w naczyniu żaroodpornym, wlać ocet jabłkowy, zakryć pokrywą i gotować w wolnowarze 7 h (HIGH) lub 9 h (LOW). Można również upiec w piekarniku 9 h w 900C.

Po upieczeniu mięso porozdzielać na włókna za pomocą widelca, poszarpane mięso wymieszać z kilkoma łyżkami sosu powstałego podczas pieczenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz