
Pulled pork – rwana, szarpana wieprzowina – długo pieczona lub wolno gotowana łopatka wieprzowa, która jest tak miękka, że po upieczeniu rozpada się na pojedyncze włókna. Zawsze przygotowuję ją w wolnowarze, ale równie dobrze można upiec w piekarniku. Świetna do kanapek, burgerów – na ciepło i zimno. Wczoraj przygotowałam z niej „kanapki” w domowych bułkach do kebaba. Przyprawiłam podobnie jak na stronie Kwestia Smaku.



Składniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- smalec lub olej do obsmażenia
- 100 ml octu jabłkowego
Przyprawy:
- 3 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy Cajun (można zastąpić papryką ostrą)
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do niego wszystkie przyprawy i wymieszać.
Łopatkę oczyścić z błon i natrzeć przygotowanymi przyprawami. Włożyć do naczynia z przykrywką i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Przyprawioną łopatkę podsmażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu, krótko i na dużej mocy palnika, tylko do zamknięcia por. Łopatkę ułożyć w wolnowarze lub w naczyniu żaroodpornym, wlać ocet jabłkowy, zakryć pokrywą i gotować w wolnowarze 7 h (HIGH) lub 9 h (LOW). Można również upiec w piekarniku 9 h w 900C.
Po upieczeniu mięso porozdzielać na włókna za pomocą widelca, poszarpane mięso wymieszać z kilkoma łyżkami sosu powstałego podczas pieczenia.
Smacznego!