Smażone banany w cieście

Banany smażone w cieście to propozycja na pyszny deser lub podwieczorek. Najlepsze smakują na ciepło, z gałką lodów lub bitą śmietaną, polane sosem. Szybko się robi a jeszcze szybciej znika :) Przepis ze strony Domowe Wypieki.

Składniki:

  • 6 bananów

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g wiórków kokosowych (3 łyżki)
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Składniki na ciasto umieścić w misce i całość dobrze zmiksować aby powstało gęste ciasto.

Banany obrać ze skórki i każdego pokroić na mniejsze kawałki – u mnie banany pokroiłam na trzy części. Nie kroiłam wzdłuż – chciałam zachować okrągły przekrój, ale każdy kawałek banana można przekroić wzdłuż – będzie więcej sztuk.

Na patelni lub w garnku rozgrzać dobrze olej do smażenia. Banany zanurzać w cieście tak, aby ciasto dobrze je oblepiło, wyciągać za pomocą dwóch widelców w taki sposób aby nadmiar ciasta spłynął i kłaść na rozgrzany tłuszcz.

Smażyć na głębokim oleju z obydwu stron, aż się zarumienią. Usmażone banany wyłożyć na ręczniki papierowe, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem i podawać – najlepsze jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.