
Banany smażone w cieście to propozycja na pyszny deser lub podwieczorek. Najlepsze smakują na ciepło, z gałką lodów lub bitą śmietaną, polane sosem. Szybko się robi a jeszcze szybciej znika :) Przepis ze strony Domowe Wypieki.



Składniki:
- 6 bananów
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 20 g wiórków kokosowych (3 łyżki)
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Składniki na ciasto umieścić w misce i całość dobrze zmiksować aby powstało gęste ciasto.
Banany obrać ze skórki i każdego pokroić na mniejsze kawałki – u mnie banany pokroiłam na trzy części. Nie kroiłam wzdłuż – chciałam zachować okrągły przekrój, ale każdy kawałek banana można przekroić wzdłuż – będzie więcej sztuk.
Na patelni lub w garnku rozgrzać dobrze olej do smażenia. Banany zanurzać w cieście tak, aby ciasto dobrze je oblepiło, wyciągać za pomocą dwóch widelców w taki sposób aby nadmiar ciasta spłynął i kłaść na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć na głębokim oleju z obydwu stron, aż się zarumienią. Usmażone banany wyłożyć na ręczniki papierowe, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem i podawać – najlepsze jeszcze ciepłe.
Smacznego!