Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki – pyszne drożdżowe bułeczki z jagodami, które przynajmniej raz w sezonie jagodowym pojawiają się na naszym stole. Tym razem jagodzianki z wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta drożdżowego na kremówce, które na stronie pojawiało się w przeróżnych wariacjach – delikatne, puszyste, maślane, lekkie – uwielbiam je. Przygotowując jedną porcję ciasta połowę jagodzianek zrobiłam z samymi jagodami, a drugą część z jagodami i twarogiem. Proporcje w tym przepisie będą podane na całość, z których otrzymacie szesnaście jagodzianek. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 25 g drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki kremówki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Nadzienie jagodowe:

  • 0,5 litra jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i delikatnie wymieszać, tak aby jagody pokryte były warstwą mąki.

Kruszonka:

  • 70 g schłodzonego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki

Wszystkie składniki posiekać razem i wyrobić między palcami lub widelcem na kruszonkę.

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania jagodzianek

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe: w garnuszku umieścić masło, 1/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy, kremówkę. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżeczką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru, kremówki i mleka dodać żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować.

Ciasto podzielić na 16 części (po około 70 g każda). Każdą część ciasta rozpłaszczać w dłoni lub rozwałkować na cienki placek, nakładać farsz jagodowy i placek skleić dokładnie niczym pierogi. Następnie sklejoną jagodziankę delikatnie uformować w podłużną bułeczkę i odkładać na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub matą teflonową do pieczenia.

Postąpić tak z każdą częścią ciasta, mi wyszły 2 duże blachy z wyposażenia piekarnika, po 8 sztuk na każdej blasze. Uformowane bułeczki przykryć ręczniczkiem i pozostawić do napuszenia na około 40 min.

Po tym czasie jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 25 – 30 min do zrumienienia. Ja piekłam dwie blachy na raz z funkcją termoobiegu. Gotowe jagodzianki ostudzić na kratce. Można jeszcze oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz