
Moje ulubione ciasto drożdżowe na kremówce – delikatne, maślane, puszyste i długo utrzymujące świeżość – tym razem z truskawkami, ale świetnie nadadzą się każde owoce, nawet mrożone. Polecam serdecznie :)



Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 25 g drożdży świeżych
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki kremówki
- 0,5 szklanki cukru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
Kruszonka:
- 70 g schłodzonego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
Wszystkie składniki posiekać razem i wyrobić między palcami lub widelcem na kruszonkę.
Dodatkowo:
- owoce świeże lub mrożone – na zdjęciach truskawki świeże
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe: w garnuszku umieścić masło, 1/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy, kremówkę. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.
Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżeczką cukru i rozpuścić w tym drożdże.
Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru, kremówki i mleka dodać żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne.
Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).
W międzyczasie blachę (u mnie 25 cm x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/kaszą manną.
Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować je zagniatając krótko. Ciasto wyłożyć na blachę, rozłożyć równomiernie (pomagałam sobie dłonią maczaną lekko w zimnej wodzie). Na ciasto wyłożyć owoce rozcięciem ku górze (u mnie truskawki), posypać równomiernie kruszonką, zostawić jeszcze do napuszenia na około 30 min. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego na 175oC, piec około 40-50 min, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!