Zupa botwinkowa – z tłuczonymi ziemniakami z boczkiem i cebulką

Wczoraj przygotowałam roladki z udek kurczaka zawijane w prosciutto, a z wytrybowanych kości nagotowałam bulionu drobiowego. Dziś przydał się idealnie jako baza do zupy botwinkowej. Zupę z botwinki można przygotować z ziemniakami ugotowanymi już w zupie, ale ja najbardziej lubię podaną w takiej formie – tłuczone ziemniaki z podsmażonym wędzonym boczkiem i cebulką, do tego jajeczko i jestem w botwinkowym niebie :)

Składniki:

  • 1 litr bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • 1 duży pęczek botwinki
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • cukier
  • ocet lub sok z cytryny
  • śmietanka słodka (używam kremówki 30%)

Do podania:

  • ugotowane ziemniaki utłuczone z podsmażonym boczkiem i cebulką
  • ugotowane jajko
  • świeży koperek

Przygotowanie:

Botwinkę umyć. Buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki, gdy są większe – w półplasterki. Z łodyżek oderwać listki i poszatkować, łodyżki drobno pokroić.

W rondelku zagotować bulion, do gorącego bulionu wrzucić buraczki i pogotować 10 min, po tym czasie do zupy dołożyć pocięte łodyżki i pogotować kolejne 5 min, po tym czasie włożyć poszatkowane listki i gotować ostatnie 5 min.

Przed wyłączeniem palnika zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem lub sokiem z cytryny, tak aby uzyskać wyrazisty ostro-słodki smak. Całość chwilkę zagotować, dodać świeży posiekany koperek i wlać śmietanę – używam kremówki – jest słodka i po dodaniu potrawy się nie warzą.

Podawać wg gustu – u mnie z ziemniakami ugotowanymi, utłuczonymi z podsmażonym boczkiem i cebulką oraz ugotowanym jajkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.