
Wczoraj przygotowałam roladki z udek kurczaka zawijane w prosciutto, a z wytrybowanych kości nagotowałam bulionu drobiowego. Dziś przydał się idealnie jako baza do zupy botwinkowej. Zupę z botwinki można przygotować z ziemniakami ugotowanymi już w zupie, ale ja najbardziej lubię podaną w takiej formie – tłuczone ziemniaki z podsmażonym wędzonym boczkiem i cebulką, do tego jajeczko i jestem w botwinkowym niebie :)


Składniki:
- 1 litr bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- 1 duży pęczek botwinki
- świeży koperek
- sól, pieprz
- cukier
- ocet lub sok z cytryny
- śmietanka słodka (używam kremówki 30%)
Do podania:
- ugotowane ziemniaki utłuczone z podsmażonym boczkiem i cebulką
- ugotowane jajko
- świeży koperek
Przygotowanie:
Botwinkę umyć. Buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki, gdy są większe – w półplasterki. Z łodyżek oderwać listki i poszatkować, łodyżki drobno pokroić.
W rondelku zagotować bulion, do gorącego bulionu wrzucić buraczki i pogotować 10 min, po tym czasie do zupy dołożyć pocięte łodyżki i pogotować kolejne 5 min, po tym czasie włożyć poszatkowane listki i gotować ostatnie 5 min.
Przed wyłączeniem palnika zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem lub sokiem z cytryny, tak aby uzyskać wyrazisty ostro-słodki smak. Całość chwilkę zagotować, dodać świeży posiekany koperek i wlać śmietanę – używam kremówki – jest słodka i po dodaniu potrawy się nie warzą.
Podawać wg gustu – u mnie z ziemniakami ugotowanymi, utłuczonymi z podsmażonym boczkiem i cebulką oraz ugotowanym jajkiem.
Smacznego!