Pierogi z bobem

Pierogi z bobem na styl pierogów ruskich. Farsz to ugotowany bób, twaróg, podsmażona cebula z czosnkiem i natka pietruszki. Korzystałam z przepisu ze strony Gotuję, bo lubię zamieniając koperek na natkę. W oryginalnym przepisie użyta jest feta – dla mnie pierogi były zbyt intensywne więc wykorzystałam twaróg. Pierogi wyszły bardzo smaczne, warto je przygotować w sezonie na bób. Wykorzystać możecie przepis na ciasto na samych żółtkach lub swoje ulubione. Zobaczcie też jakie krokiety można zrobić z tego farszu. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Ciasto:

  • 560 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 3 spore łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 1 kg bobu
  • 250-270 g twarogu
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • 2 kopiaste łyżka drobno natki pietruszki
  • sól i pieprz

Do podania:

  • podsmażona cebula
  • podsmażony boczek wędzony

Przygotowanie:

Przygotować ciasto – do misy miksera lub na stolnicę przesiać mąk