Pierogi z bobem

Pierogi z bobem na styl pierogów ruskich. Farsz to ugotowany bób, twaróg, podsmażona cebula z czosnkiem i natka pietruszki. Korzystałam z przepisu ze strony Gotuję, bo lubię zamieniając koperek na natkę. W oryginalnym przepisie użyta jest feta – dla mnie pierogi były zbyt intensywne więc wykorzystałam twaróg. Pierogi wyszły bardzo smaczne, warto je przygotować w sezonie na bób. Wykorzystać możecie przepis na ciasto na samych żółtkach lub swoje ulubione. Zobaczcie też jakie krokiety można zrobić z tego farszu. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Ciasto:

  • 560 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 3 spore łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 1 kg bobu
  • 250-270 g twarogu
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • 2 kopiaste łyżka drobno natki pietruszki
  • sól i pieprz

Do podania:

  • podsmażona cebula
  • podsmażony boczek wędzony

Przygotowanie:

Przygotować ciasto – do misy miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Do mąki wlać wrzącą wodę, dodać olej i wymieszać mąkę z wrzątkiem widelcem lub łyżką. Zostawić na chwilę aż mąka się zaparzy i ciasto troszkę ostygnie. Po tym czasie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyrabiam robotem kuchennym hakiem do ciast drożdżowych. Zagniecione ciasto nakryć ciepłą miską lub zostawić w misie miksera i przykryć ściereczką, zostawić na około 20-30 min aby odpoczęło.

Przygotować farsz – zagotować wodę z solą i łyżeczką cukru, na wrzątek wrzucić bób i pogotować 15 min. Bób odcedzić i przelać zimną wodą, obrać z łupinek. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i na odrobinie masła podsmażyć na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i razem chwilkę przesmażyć. Do bobu dodać śmietankę kremówkę, twaróg, podsmażoną cebulę z czosnkiem i wszystko dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać natkę pietruszki i dobrze przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto podzielić na dwie części, wałkować na ulubioną grubość na stolnicy lub blacie oprószonym mąką, wykrawać koła szklanką lub foremką. Na każde kółko nakładać kopiastą łyżeczkę farszu, zlepić brzegi pieroga (ja lepię palcami). Gotowe pierogi odkładać na tacę obsypaną mąką.

Pierogi najlepiej gotować w szerokim rondlu w wodzie z dodatkiem soli. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek, uważając aby nie przykleiły się do dna. Gotować około 3-4 min od wypłynięcia.

Podawać wg upodobań – u nas z podsmażonym wędzonym boczkiem.

Pysznie smakują również podsmażone.

Pierogi można też mrozić – układać jeden obok drugiego na tacach obsypanych mąką, tace umieścić w zamrażalniku. Po zamrożeniu, pierogi już można przełożyć z tac do jednego woreczka i umieścić z powrotem w zamrażalniku.

Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.