
Przygotowując ostatnio pierogi na cieście pierogowym z samymi żółtkami stanęłam przed dylematem w jaki sposób wykorzystać pozostałe białka. Bezy i Pavlovą robię dość często, więc tym razem chciałam upiec ciasto. Znalazłam rewelacyjny przepis na stronie Kuchnia w formie i upiekłam ciasto troszeczkę je urozmaicając oraz zmieniając lekko sposób wykonania – podzieliłam ciasto na dwie części, do jednej dodałam wiórki kokosowe a do drugiej mak – białka przed dodaniem do ciasta ubiłam na sztywną pianę, a całość zaś polałam przepyszną polewą, którą kiedyś robiłam do drożdżowych bułeczek z chałwą. Ciasto jest proste, łatwe a zarazem pięknie i ciekawie się prezentuje. Idealnie będą pasować lekkie owoce, które nie zatopią się w cieście – maliny, jagody, borówki, porzeczki, jeżyny. Serdecznie polecam :)



Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):
Ciasto:
- 3 białka
- szczypta soli
- 120 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- owoce – np. maliny, jeżyny, borówki, jagody, porzeczki
Polewa:
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka miękkiego masła
- 4 łyżki serka kremowego
- odrobina śmietanki kremówki lub mleka
- kilka kropel soku z cytryny
Miękkie masło utrzeć grzbietem łyżki z serkiem kremowym, dodać cukier puder, troszkę soku z cytryny i wymieszać tak, aby nie było grudek. Następnie gęstość polewy uregulować śmietanką kremówką, dodać tyle aby polewa była konsystencji gęstej śmietany.
Przygotowanie:
Masło roztopić i ostudzić. Do ostudzonego masła dodać cukier, mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta za pomocą szpatułki. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać suchy mak, do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać.
Tortownicę lub inną małą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/kaszą manną. Do formy wlać masę z makiem i wyrównać szpatułką, następnie wlać masę z wiórkami kokosowymi i również równomiernie rozłożyć. Na wierzch ułożyć owoce.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce, wyjąc z formy i na wierzchu rozsmarować polewę. Udekorować wg własnego uznania – ja posypałam wiórkami kokosowymi i makiem.
Smacznego!