Dżem wiśniowo-jabłkowy

Moje drzewa wiśniowe są już gotowe na zbiory owoców i jestem w trakcie zamykania wiśni w słoiczkach – tradycyjnie już w spiżarce wylądowały wiśnie zasypywane cukrem oraz przeróżne dżemy wiśniowe. Do kolekcji wiśniowych przetworów dołącza dżem wiśniowo-jabłkowy z użyciem pektyny – lubię ten sposób, ponieważ czas przy tej ilości owoców jakie mam do zagospodarowania jest na wagę złota, a dżemy na pektynie robi się bardzo szybko. Polecam serdecznie :)

Dżem z pektyną

Składniki:

  • 0,5 kg wydrylowanych wiśni
  • 0,5 kg jabłek (waga bez gniazd nasiennych)
  • 200 g cukru
  • 12 g pektyny + łyżka cukru

Przygotowanie:

Jabłka przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ja zostawiam ze skórką, ale można obrać. Jabłka umieścić w garnku, podlać odrobiną wody i poddusić aż się rozpadną. Do jabłek dodać wiśnie. Jeśli chcemy dżem gładki, owoce należy zblendować. Owoce zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie garnek wstawić na palnik i podgrzać, gdy owoce już będą bardzo ciepłe dodać pektynę wymieszaną z cukrem, wymieszać i zagotować. Od chwili zagotowania gotować 4 min na bardzo małej mocy palnika. Mieszać i uważać aby nie przypalić.

Gotowy dżem przelać do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić pokrywki i odstawić do góry dnem. Już nie pasteryzujemy. Wyszło mi 8 słoiczków po 200-300 ml.

Dżem z cukrem żelującym

Składniki:

  • 0,5 kg wydrylowanych wiśni
  • 0,5 kg jabłek (waga bez gniazd nasiennych)
  • 1 opakowanie cukru żelującego (np. 1:1)

Przygotowanie:

Jabłka przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ja zostawiam ze skórką, ale można obrać. Jabłka umieścić w garnku, podlać odrobiną wody i poddusić aż się rozpadną. Do jabłek dodać wiśnie. Jeśli chcemy dżem gładki, owoce należy zblendować. Owoce zasypać cukrem żelującym i odstawić na 3-4 godziny pod przykryciem. Po tym czasie garnek wstawić na palnik i zagotować. Od chwili zagotowania gotować 4 min na bardzo małej mocy palnika. Mieszać i uważać aby nie przypalić.

Gotowy dżem przelać do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić pokrywki i odstawić do góry dnem. Już nie pasteryzujemy. Wyszło mi 8 słoiczków po 200-300 ml.

Dżem smażony tradycyjnie

Składniki:

  • 0,5 kg wydrylowanych wiśni
  • 0,5 kg jabłek (waga bez gniazd nasiennych)
  • 1,5 – 2 szklanki cukru 

Przygotowanie:


Jabłka przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ja zostawiam ze skórką, ale można obrać. Wydrylowane wiśnie oraz przygotowane jabłka zasypać cukrem (1 szklanka) i odstawić na kilka godzin aby puściły sok. Ja najczęściej wstawiam na noc do lodówki. Po tym czasie całość zagotować, przelać przez sito, sok pozostawić – przyda się do lemoniady, do rozcieńczania wodą lub też można zapasteryzować w słoiczkach (można też gotować całość, wtedy dłużej potrwa proces odparowywania soku i gęstnienia dżemu). Przecedzone wiśnie i jabłka przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać jeszcze cukru (około 0,5 – 1 szklanki lub do smaku), smażyć na małej mocy palnika często mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji, około 2 godziny. Gotowy dżem przełożyć do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków. Zapasteryzować tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku. Można też odwrócić słoiczki do góry dnem. Jednak dla bezpieczeństwa preferuję pasteryzację. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.