
Uwielbiam tę pieczoną karkówkę w marynacie z ketchupem. Przepis od dawna jest na stronie w wersji karkówki grillowanej, ale gdy piekę karkówkę w piekarniku lub przygotowuje w wolnowarze to zmniejszam ilość oleju w marynacie, resztę pozostawiając bez zmian. W towarzystwie knedla drożdżowego smakowała wyśmienicie. Polecam serdecznie.


Składniki:
- karkówka
- sól do oprószenia mięsa
Marynata (1,2 – 1,5 kg mięsa):
- 3 łyżki oleju
- 6 łyżek ketchupu
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- łyżka ziół prowansalskich
- 2-3 ziarna jałowca (można pominąć)
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 0,5 szklanki wody do podlania mięsa
- mąka pszenna do sosu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dobrze wymieszać.
Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy plaster mięsa delikatnie rozbić i oprószyć solą z obu stron. Mięso umieścić w pojemniku i zalać marynatą, dobrze wymieszać aby każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony. Pojemnik zamknąć i schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dno naczynia posmarować olejem. Ułożyć plastry karkówki, podlać połową szklanki wody . Piec pod przykryciem około 2 h w temperaturze 200oC, aż karkówka będzie miękka.
Karkówkę można również przygotować w wolnowarze – 1h w trybie HIGH, później 8h w trybie LOW.
Z naczynia wyjąć plastry upieczonej karkówki, sos przelać do garnuszka, zagotować i odparować do odpowiedniej gęstości lub zaprawić mąką pszenną rozrobioną w odrobinie wodzie – mąkę wymieszaną z wodą wlać do sosu, wymieszać, zagotować i pogotować chwilę aż sos się zagęści i straci surowy posmak mąki.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas w towarzystwie knedla drożdżowego i kiszonych ogórków.
Smacznego!