
Przepyszne bułeczki drożdżowe do odrywania z wiśniową konfiturą i kruszonką przygotowane z tego samego przepisu co bułeczki z chałwą to kolejna propozycja na drożdżowe wypieki. Do przygotowania bułeczek wykorzystałam gęstą konfiturę z wiśni, ale nada się każda gęsta owocowa konfitura, dżem lub powidła. Polecam serdecznie :)




Składniki (24 cm x 29 cm):
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- 90 g roztopionego masła
- 80 g cukru
- 150 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
- konfitura owocowa, dżem lub powidła – u mnie wiśniowa
Kruszonka:
- 50 g schłodzonego masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Przygotować ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, odstawić na chwilę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, jajka, cukier, dodać rozpuszczone drożdże i zacząć wyrabiać ciasto. Na końcu dodać ostudzone, roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od misy miksera. Ciasto uformować w kulę, misę nakryć czystą ściereczką i zostawić na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
Przygotować w międzyczasie kruszonkę – wszystkie składniki posiekać razem i wyrobić między palcami lub widelcem na kruszonkę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść odgazowując je. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 60 cm x 30 cm. Na cieście rozsmarować konfiturę zachowując niewielki margines. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę. Roladę pokroić na 12 części.

Pokrojone kawałki rolady ułożyć w formie, rozcięciami ku górze, zachowując odstępy- bułeczki urosną jeszcze przed pieczeniem oraz w trakcie pieczenia. Formę nakryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 30-40 min. Po tym czasie bułeczki posypać kruszonką.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C i piec około 25-30 min do zarumienienia.
Bułeczki po upieczeniu przełożyć na kratkę do studzenia. Po ostudzeniu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Smacznego!