Rolada jajeczna z cukinii, z serkiem kremowym i wędzonym łososiem

Szybka w przygotowaniu i łatwa rolada jajeczna z cukinii z przepisu, który znalazłam na YouTube – zwinięta z kremowym serkiem doprawionym czosnkiem i koperkiem oraz wędzonym własnoręcznie łososiem. Na filmiku, z którego korzystałam rolada zwijana była tylko z serkiem, ale łosoś niewątpliwie jest świetnym dodatkiem – zamiast łososia można z powodzeniem wykorzystać szynkę lub inne dodatki. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Rolada:

  • 2 cukinie (po około 300 g każda)
  • 6 jajek
  • sól

Farsz:

Przygotowanie:

Cukinię umyć, obciąć końcówki i jedną sztukę pokroić na cienkie plasterki około 1-1,5 mm (pocięłam na szatkownicy), a drugą zetrzeć na tarce o drobnych oczkah.

Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem lub rózgą, dodać startą cukinię, doprawić solą i pieprzem, wymieszać razem.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia, na dno wlać jajka z cukinią, wyrównać szpatułką, na wierzch poukładać plasterki cukinii i oprószyć solą. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec 20-25 min. Upieczone ciasto wystudzić.

W międzyczasie przygotować farsz – serek przełożyć do miski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Na wystudzone ciasto nałożyć papier do pieczenia i przewrócić ciasto na drugą stronę – tak aby plasterki cukinii były teraz na spodzie. Zdjąć papier z ciasta – ten na którym rolada się piekła. Na cieście rozsmarować warstwę serka i ułożyć kawałki wędzonego łososia. Pomagając sobie papierem do pieczenia ciasno zwinąć całość w roladę, zawinąć w papier i schować do lodówki na kilka godzin aby rolada się schłodziła i dobrze skleiła.

Smacznego!

Dodaj komentarz