
Takie dania z jednego naczynia lubię najbardziej – tym razem biała kiełbasa zapiekana z ziemniakami, w pysznym cebulowym sosie z miodem i musztardą. Taką kiełbasę zapiekam również bez ziemniaków, wtedy gdy mam jej większą ilość, np. na Wielkanoc. W naczyniu widać cztery sztuki kiełbasy, ale sosu spokojnie wystarczy na 1-1,5 kg białej kiełbasy. Polecam serdecznie :)

Składniki:
- surowa biała kiełbasa (przepisy na domową białą kiełbasę)
- ziemniaki
Sos:
- masło do smażenia
- 2 duże cebule
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 250 ml piwa/wina białego/bulionu/wody
- tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na cząstki – u mnie ósemki i obgotować w osolonej wodzie przez 10 min. Ziemniaki odcedzić.
Cebulę pokroić na piórka lub w kostkę i podsmażyć na złoto na odrobinie masła. Do podsmażonej cebuli dodać miód, musztardę francuską, zalać piwem/winem/bulionem/wodą, zagotować – na końcu doprawić do smaku pieprzem, solą i tymiankiem lub innym ulubionym, suszonym ziołem.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, na dnie ułożyć ziemniaki, pomiędzy ziemniaki poukładać białą kiełbasę (surową białą kiełbasę ponakłuwać aby podczas pieczenia nie popękało jelito) i całość zalać przygotowanym cebulowym sosem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C i zapiekać do momentu aż kiełbasa w środku osiągnie 680C (jeśli nie macie termometru do sprawdzenia temperatury – około 45-50 min, należy przekroić i sprawdzić czy nie jest jeszcze surowa). Gdy kiełbasa będzie upieczona ustawić w piekarniku opcję górnej grzałki lub grilla, podnieść temperaturę do 2200C i zapiec chwilkę do momentu aż całość się zarumieni.
Smacznego!