Bigos z cukinii

Proste, szybkie i sycące danie jednogarnkowe – bigos z cukinii, przygotowany na podstawie przepisu ze strony Ania gotuje, ale bez dodatku marchewki. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 300-400 g kiełbasy wędzonej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka mielona
  • smalec do smażenia (lub olej)

Przygotowanie:

Przygotować składniki: kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i drobno posiekać, cukinię bez obierania pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, a miąższ pokroić w grubą kostkę (nie usuwam gniazd nasiennych).

W garnku z grubym dnem rozgrzać smalec (lub olej). Wrzucić kiełbasę i zrumienić, dodać cebulę i zezłocić. Następnie dodać czosnek, sól (1 łyżeczkę), listek laurowy, ziele angielskie, paprykę mieloną (1 łyżeczkę), pieprz i również krótko przesmażyć. Dodać cukinię, przesmażyć na dużej mocy palnika kilka minut, garnek przykryć pokrywką, zmniejszyć moc palnika i całość poddusić około 20 min. Po tym czasie dodać pomidory i ponownie poddusić już bez przykrycia, około 15 min aż pomidory się rozgotują i część puszczonych soków odparuje. Jeśli wolicie cukinię bardziej rozgotowaną, poddusić dłużej. Danie w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i papryką mieloną.

Podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami – wg gustu.

Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz