Roladki schabowe z wędzonym boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym

Rolady ze schabu na wzór rolad śląskich – z boczkiem wędzonym, cebulą i ogórkiem kiszonym, tylko zamiast wołowiny użyłam schabu. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka – jedna cebula wystarczyła mi na 6 rolad, ogórki kiszone pokroić wzdłuż na ćwiartki, boczek wędzony pokroić w słupki lub plastry. Schab pociąć na plastry. Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem i oprószyć solą z obydwu stron. Rozbitego kotleta położyć na desce, posmarować musztardą (około 1 łyżeczki). Na brzegu każdego kotleta ułożyć kilka piórek cebuli, ćwiartkę ogórka kiszonego i wędzony boczek, całość oprószyć pieprzem i zwinąć ciasno roladkę. Dla bezpieczeństwa można spiąć łączenie wykałaczką lub obwiązać roladki nicią – ja niczym nie obwiązywałam, roladki się nie rozpadły.

Roladki obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto z każdej strony. Następnie podlać wodą, przykryć patelnię pokrywą i poddusić w zależności od wielkości na małej mocy palnika do miękkości – miałam duże rolady wielkości dłoni i schab z tłustymi przyległościami więc dusiłam około 60 min. Gotowe rolady wyciągnąć z rondla i dokończyć sos – zwiększyć moc palnika i odparować nadmiar sosu lub zaprawić sos mąką – w szklance wymieszać łyżkę mąki z wodą, wlać do sosu i całość zagotować, pogotować chwilkę aż sos się zagęści i straci surowy posmak mąki. W razie potrzeby sos doprawić.

Podawać wg uznania, z kaszą, kluskami lub ziemniakami, buraczkami, surówkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.