Żeberka po koreańsku

Przepyszny sposób na przygotowanie żeberek – po koreańsku, z przepisu znalezionego na stronie Kwestia Smaku. Wykorzystałam żeberka „extramięsne”, które równie dobrze sprawdziły się jak paski. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych

Marynata:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub winnego, soku z limonki)
  • 2 łyżki miodu

Sos koreański:

  • 1/2 ząbka czosnku
  • po szczypcie słodkiej i ostrej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub winnego, soku z limonki)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ketchupu

Przygotowanie:

Żeberka opłukać, osuszyć i pociąć na mniejsze kawałki – ja miałam żeberka „extramięsne”, które równie dobrze się sprawdziły jak paski.

Wymieszać wszystkie składniki marynaty, marynatą zalać żeberka i dobrze wymieszać – odłożyć do zamarynowania – na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

Żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym wypukłą stroną ku górze, podlać wodą – około 1/3 szklanki, nakryć pokrywą naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piec 2h pod przykryciem, następnie 10-15 min bez pokrywy do zarumienienia.

W międzyczasie przygotować sos koreański – wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku i zagotować.

Upieczone żeberka podawać polane sosem. Dodatkowo posypałam podprażonymi ziarnami sezamu i pokrojoną dymką, podałam z ryżem i surówką z kapusty.

Smacznego!

3 komentarze

  1. Żeberka z sosem wypróbowane. Rewelacja, niebo w gębie! Dzieci zjadły i pytają kiedy będą żeberka kolejny raz. Oceniam na celujący! Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz