
Przepyszny sposób na przygotowanie żeberek – po koreańsku, z przepisu znalezionego na stronie Kwestia Smaku. Wykorzystałam żeberka „extramięsne”, które równie dobrze sprawdziły się jak paski. Polecam serdecznie :)



Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka octu ryżowego (lub winnego, soku z limonki)
- 2 łyżki miodu
Sos koreański:
- 1/2 ząbka czosnku
- po szczypcie słodkiej i ostrej papryki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego (lub winnego, soku z limonki)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ketchupu
Przygotowanie:
Żeberka opłukać, osuszyć i pociąć na mniejsze kawałki – ja miałam żeberka „extramięsne”, które równie dobrze się sprawdziły jak paski.
Wymieszać wszystkie składniki marynaty, marynatą zalać żeberka i dobrze wymieszać – odłożyć do zamarynowania – na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
Żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym wypukłą stroną ku górze, podlać wodą – około 1/3 szklanki, nakryć pokrywą naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piec 2h pod przykryciem, następnie 10-15 min bez pokrywy do zarumienienia.
W międzyczasie przygotować sos koreański – wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku i zagotować.
Upieczone żeberka podawać polane sosem. Dodatkowo posypałam podprażonymi ziarnami sezamu i pokrojoną dymką, podałam z ryżem i surówką z kapusty.
Smacznego!
Żeberka z sosem wypróbowane. Rewelacja, niebo w gębie! Dzieci zjadły i pytają kiedy będą żeberka kolejny raz. Oceniam na celujący! Dziękuję za przepis.
Ależ proszę, ale przepis to nie moja zasługa :) Też lubimy ten sposób ma żeberka
Przepis może nie, ale to że do mnie dotarł to już Wasza zasługa. Dziękuję