Domowa pasta tahini

Pasta tahini – pasta wykonana z podprażonych i następnie zmielonych ziaren sezamu, takie masło sezamowe. Tahini to jeden z podstawowych składników kuchni wschodniej – m.in. dodatek do humusu, różnych sosów, dipów i dań. U mnie baza chałwy, na którą miałam ochotę. Pasta tahini jest bardzo prosta do zrobienia – wystarczy mieć tylko dobry sprzęt do rozdrabniania ziaren – kielich do koktajli lub malakser. Serdecznie zapraszam.

Składniki:

  • ziarna białego sezamu
  • olej/oliwa

Przygotowanie:

Sezam wsypać na zimną patelnię, włączyć palnik i powoli uprażyć ziarna na złoty kolor, często mieszając i uważając aby ziaren nie przypalić. Najlepiej prażyć sezam niewielkimi partiami. Podprażone ziarna ostudzić i przełożyć do naczynia, w którym będziemy blendować – kielich robota z ostrzami, malakser, thermomix itd.

Ziarna mielić tak długo aż sezam najpierw się rozdrobni, a później zacznie wydzielać się olej sezamowy i pasta stanie się gładka i aksamitna. W trakcie mielenia sezamu można dolać oliwy lub oleju, w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać – na 200 g ziaren sezamu użyłam dwie łyżki oliwy – im więcej oleju, tym pasta będzie rzadsza.

Pastę przelać do słoiczka, przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.