Pyszna pasta z wędzonej makreli poleca się na piątek :) Pastę można zmielić na drobno i gładko, ale ja jednak lubię jak są widoczne kawałki jajka, ogórka i cebuli. Szczerze polecam!
Składniki:
- makrela wędzona (przepis na domową wędzoną makrelę)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- mała cebulka
- 2-3 ogórki kiszone
- majonez (około 2-3 łyżki)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso makreli wędzonej oddzielić od ości. Ja to robię rękoma, mam wtedy pewność, że żadnej ości nie przeoczę. Obraną rybę umieścić w misce.
Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i na sitku sparzyć wrzątkiem. W ten sposób cebulka staje się mniej ciężkostrawna oraz traci swoją specyficzną woń. Cebulkę pozostawić do ocięknięcia.
Jajka i ogórki pokroić w kosteczkę. Dodać do obranej makreli, dołożyć sparzoną cebulkę i majonez. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona.
Smacznego!