Do wczorajszej kaczki przygotowałam naleśniki chińskie, robione z zaparzanej mąki pszennej i pieczone na suchej patelni. Korzystałam z przepisu, który znalazłam na stronie Kwestia Smaku. Podałam je z kaczką po pekińsku, świeżymi warzywami oraz sosem powstałym po przygotowaniu kaczki, z dodatkiem sosu hoisin.
Składniki (20 szt):
- 140 g mąki pszennej
- 125 ml wrzątku
- olej sezamowy
Przygotowanie:
W misie (wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych) umieścić mąkę i stopniowo wlewać gorącą wodę, mieszając w tym czasie ciasto widelcem do połączenia. Ciasto zagnieść – ręcznie lub w robocie – w przypadku gdyby było zbyt klejące, podsypać mąką.
Ciasto przykryć i odstawić na 30 min. Po tym czasie zagnieść ponownie. Ciasto podzielić na 20 części i uformować kuleczki. Wierzch każdej kuleczki posmarować odrobiną oleju sezamowego, złączyć razem po dwie sztuki posmarowanymi stronami i rozwałkować na okrągły, cienki placek o średnicy około 15 cm.
Naleśniki smażyć na suchej i dobrze rozgrzanej patelni po 1-2 minuty z każdej strony. Ostudzone, ale jeszcze ciepłe naleśniki rozdzielić na dwie części. Przed podaniem naleśniki odgrzać na parze.
Smacznego!