

Kolejna wersja faszerowanej papryki – tym razem w wersji niskowęglowodanowej, bez ryżu – z mięsem, pieczarkami i serem żółtym. Serdecznie polecam :)




Składniki:
- masło do smażenia
- 2 duże cebule
- 500 g pieczarek
- 200 g żółtego sera startego na tarce
- 1kg mięsa – wieprzowego, wołowo-wieprzowego, drobiowego (u mnie mix wieprzowiny – boczek, karkówka, łopatka)
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 6-8 papryk
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę na złoto. Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki i przesmażyć aż zmiękną, a nadmiar płynów odparuje. Ostudzić.
Mięso zmielić, do mięsa dodać podsmażone pieczarki z cebulą, starty ser żółty, natkę pietruszki i jajka. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Z papryki ściąć górę, wydrążyć gniazda nasienne, oprószyć w środku solą i wypełnić farszem. Na wierzch nałożyć z powrotem ścięte góry papryki.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec pod przykryciem 50-60 min. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!