Papryki faszerowane mięsem z pieczarkami i serem

Kolejna wersja faszerowanej papryki – tym razem w wersji niskowęglowodanowej, bez ryżu – z mięsem, pieczarkami i serem żółtym. Serdecznie polecam :)

Składniki:

  • masło do smażenia
  • 2 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera startego na tarce
  • 1kg mięsa – wieprzowego, wołowo-wieprzowego, drobiowego (u mnie mix wieprzowiny – boczek, karkówka, łopatka)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 6-8 papryk

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę na złoto. Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki i przesmażyć aż zmiękną, a nadmiar płynów odparuje. Ostudzić.

Mięso zmielić, do mięsa dodać podsmażone pieczarki z cebulą, starty ser żółty, natkę pietruszki i jajka. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Z papryki ściąć górę, wydrążyć gniazda nasienne, oprószyć w środku solą i wypełnić farszem. Na wierzch nałożyć z powrotem ścięte góry papryki.

Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec pod przykryciem 50-60 min. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.