Mielone duszone w cebuli i pieczarkach

Kotlety mielone w wersji niskowęglowodanowej – bez bułki w środku – duszone w cebuli i pieczarkach. Mielone bez problemu można przygotować w tradycyjny sposób, dodać namoczoną bułkę i przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej czy mące, a następnie udusić z cebulką i pieczarkami wg poniższego przepisu. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Kotlety mielone:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie własnoręcznie mielona wieprzowina – mix karkówki, łopatki i boczku)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 50 ml wody

Dodatkowo:

  • 6 małych cebul
  • 500 g pieczarek
  • masło klarowane do smażenia
  • 0,5 szklanki wody lub bulionu do podlania
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić na piórka, pieczarki pokroić na plasterki.

Przygotować kotlety – mielone mięso wyrobić z jajkami i wodą, aż będzie się kleiło do rąk. W razie potrzeby dodać troszkę więcej wody. Mięso doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety wielkości dłoni.

W szerokim rondlu roztopić masło klarowane i na dużej mocy palnika, w rozgrzanym rondlu obsmażyć kotlety z obydwu stron – krótko, aby tylko się obsmażyły na rumiano, później podduszą się w cebuli i pieczarkach.

Kotlety zdjąć z rondla, dołożyć masła i podsmażyć na złoto cebulę. Gdy cebula się zezłoci dodać pieczarki i podsmażyć aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Do rondla z cebulą i pieczarkami przełożyć podsmażone wcześniej kotlety mielone, kotlety obłożyć cebulą i pieczarkami, podlać wodą lub bulionem, rondel nakryć pokrywą i całość poddusić na wolnym ogniu około 25-30 minut, w zależności od wielkości kotletów. W razie potrzeby na sam koniec zdjąć pokrywę, zwiększyć moc palnika i odparować jeszcze nadmiar płynów.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.