
Kotlety mielone w wersji niskowęglowodanowej – bez bułki w środku – duszone w cebuli i pieczarkach. Mielone bez problemu można przygotować w tradycyjny sposób, dodać namoczoną bułkę i przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej czy mące, a następnie udusić z cebulką i pieczarkami wg poniższego przepisu. Polecam serdecznie :)



Składniki:
Kotlety mielone:
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie własnoręcznie mielona wieprzowina – mix karkówki, łopatki i boczku)
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 50 ml wody
Dodatkowo:
- 6 małych cebul
- 500 g pieczarek
- masło klarowane do smażenia
- 0,5 szklanki wody lub bulionu do podlania
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić na piórka, pieczarki pokroić na plasterki.
Przygotować kotlety – mielone mięso wyrobić z jajkami i wodą, aż będzie się kleiło do rąk. W razie potrzeby dodać troszkę więcej wody. Mięso doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety wielkości dłoni.
W szerokim rondlu roztopić masło klarowane i na dużej mocy palnika, w rozgrzanym rondlu obsmażyć kotlety z obydwu stron – krótko, aby tylko się obsmażyły na rumiano, później podduszą się w cebuli i pieczarkach.
Kotlety zdjąć z rondla, dołożyć masła i podsmażyć na złoto cebulę. Gdy cebula się zezłoci dodać pieczarki i podsmażyć aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Do rondla z cebulą i pieczarkami przełożyć podsmażone wcześniej kotlety mielone, kotlety obłożyć cebulą i pieczarkami, podlać wodą lub bulionem, rondel nakryć pokrywą i całość poddusić na wolnym ogniu około 25-30 minut, w zależności od wielkości kotletów. W razie potrzeby na sam koniec zdjąć pokrywę, zwiększyć moc palnika i odparować jeszcze nadmiar płynów.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!