Słodka zupa dyniowa na mleczku kokosowym

Jesienna zupa dyniowa w wydaniu, które lubię najbardziej – na słodko. Gotowana na mleczku kokosowym, podana z przyrumienionymi na maśle wiórkami kokosowymi i pestkami dyni. Zupę dyniową zazwyczaj robię z puree z dyni Hokkaido, które przygotowuję wcześniej. Dzięki temu ugotowanie zupy nie zajmuje więcej niż 10 minut. Moja wersja jest słodzona erytrolem, ale oczywiście można dosłodzić czym się chce. Zastępując masło np. olejem kokosowym i kremówkę np. śmietanką kokosową otrzymamy wersję wegańską. Serdecznie polecam tę wersję zupy dyniowej, jak i zupę mleczną dyniową oraz zupę dyniową z masłem orzechowym. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 400 g puree z dyni *
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki (można pominąć)
  • słodzik/cukier do smaku (używam erytrolu)
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon

Do podania:

  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • słodzik/cukier
  • prażone pestki dyni
  • śmietanka kremówka lub śmietanka kokosowa

Przygotowanie:

Puree z dyni umieścić w garnuszku, dolać mleko kokosowe (gęstość uregulować mlekiem – w razie potrzeby dolać więcej) i całość wstawić na palnik, zagotować. Dodać słodzik/cukier do smaku, przyprawić do smaku gałką muszkatołową i cynamonem, całość jeszcze chwilkę zagrzać. Na końcu dodać odrobinę śmietany kremówki i wymieszać lub zblendować.

Zupę podawać wg upodobań – z makaronem, kluseczkami lub jako krem. Na zdjęciu zupa podana z wiórkami kokosowymi przyrumienionymi na maśle, z odrobiną cukru i polana kremówką.

* zupę można przygotować od podstaw ze świeżej dyni – obraną dynię, pokrojoną na większą kostkę umieścić w garnuszku. Dolać tyle wody, aby tylko zakryła dynię, wstawić na palnik i gotować tak długo aż dynia będzie miękka i nadmiar wody odparuje, około 30 min.

Można też świeżą dynię zetrzeć na tarce i od razu gotować w mleku, gdy zmięknie zblendować lub zostawić, jeśli lubimy kawałki dyni w zupie.

Smacznego!

Dodaj komentarz