Kurczak w kremowym sosie z dynią

U nas w dalszym ciągu klimaty jesienne z udziałem dyni. Ostatnio zrobiłam puree z dyni Hokkaido, które wykorzystałam do kurczaka w kremowym sosie. Zamiast puree można użyć świeżej dyni. Kurczak przygotowany w ten sposób jest niesamowicie soczysty, a sos kremowy i aksamitny. Przepis pochodzi ze strony Tysia gotuje. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 600-700 g piersi z kurczaka
  • przyprawy do kurczaka: pieprz, sól, kurkuma, czosnek, papryka czerwona
  • mąka do obtoczenia kurczaka (u mnie mieszanka niskowęglowodanowa)
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 3/4 szklanki puree z dyni lub 1 szklanka świeżej dyni startej na tarce
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić na mniejsze fileciki i oprószyć przyprawami z obydwu stron. Przyprawionego kurczaka obtoczyć w mące.

Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę. Jeśli używamy świeżej dyni – zetrzeć na tarce (Hokkaido nie trzeba obierać).

W szerokim rondlu rozgrzać masło lub olej i obsmażyć fileciki z kurczaka z obydwu stron. Kurczaka wyjąć a do rondla włożyć cebulę, marchewkę i świeżą dynię jeśli nie używamy puree. Całość przesmażyć aż warzywa staną się szkliste. Do warzyw wlać bulion, śmietankę kremówkę, dodać listek laurowy, majeranek oraz puree z dyni (jeśli nie używaliśmy świeżej). Całość wymieszać, zagotować, do sosu włożyć podsmażone wcześniej filety z kurczaka, zmniejszyć moc palnika, rondel nakryć pokrywą i dusić całość około 15-20 min, aż mięso będzie miękkie. Na końcu zdjąć pokrywę i odparować sos, aby miał gęstszą konsystencję. W razie potrzeby sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać wg gustu – np. z ryżem, kluseczkami lub ziemniakami i surówkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.