
U nas w dalszym ciągu klimaty jesienne z udziałem dyni. Ostatnio zrobiłam puree z dyni Hokkaido, które wykorzystałam do kurczaka w kremowym sosie. Zamiast puree można użyć świeżej dyni. Kurczak przygotowany w ten sposób jest niesamowicie soczysty, a sos kremowy i aksamitny. Przepis pochodzi ze strony Tysia gotuje. Polecam serdecznie :)

Składniki:
- 600-700 g piersi z kurczaka
- przyprawy do kurczaka: pieprz, sól, kurkuma, czosnek, papryka czerwona
- mąka do obtoczenia kurczaka (u mnie mieszanka niskowęglowodanowa)
- masło klarowane lub olej do smażenia
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 3/4 szklanki puree z dyni lub 1 szklanka świeżej dyni startej na tarce
- 1 szklanka wody lub bulionu
- 1 listek laurowy
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
- 1/2 łyżeczki majeranku
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić na mniejsze fileciki i oprószyć przyprawami z obydwu stron. Przyprawionego kurczaka obtoczyć w mące.
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę. Jeśli używamy świeżej dyni – zetrzeć na tarce (Hokkaido nie trzeba obierać).
W szerokim rondlu rozgrzać masło lub olej i obsmażyć fileciki z kurczaka z obydwu stron. Kurczaka wyjąć a do rondla włożyć cebulę, marchewkę i świeżą dynię jeśli nie używamy puree. Całość przesmażyć aż warzywa staną się szkliste. Do warzyw wlać bulion, śmietankę kremówkę, dodać listek laurowy, majeranek oraz puree z dyni (jeśli nie używaliśmy świeżej). Całość wymieszać, zagotować, do sosu włożyć podsmażone wcześniej filety z kurczaka, zmniejszyć moc palnika, rondel nakryć pokrywą i dusić całość około 15-20 min, aż mięso będzie miękkie. Na końcu zdjąć pokrywę i odparować sos, aby miał gęstszą konsystencję. W razie potrzeby sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać wg gustu – np. z ryżem, kluseczkami lub ziemniakami i surówkami.
Smacznego!