Szarlotka (w wersji niskowęglowodanowej)

Szarlotka w wersji niskowęglowodanowej, bez mąki pszennej i cukru, na kruchym cieście wg przepisu Oli. Idealnie zaspokoiła mój apetyt na słodkie wypieki. Polecam serdecznie, nie tylko dla osób na diecie LCHF lub ketogenicznej. Smacznego!

Składniki (u mnie tortownica 21 cm):

Ciasto:

  • 100 g mąki kokosowej
  • 30 g łupin mąki babki jajowatej
  • 80 g zimnego masła (można użyć olej kokosowy)
  • 3 jajka
  • słodzik do smaku (u mnie 2 łyżki erytrolu)
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 750 g obranych jabłek
  • cynamon mielony (u mnie 1 łyżeczka)
  • słodzik do smaku w przypadku kwaśnych jabłek

Masa kremowa:

  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • słodzik do smaku

Przygotowanie:

Mąkę kokosową, łupiny babki jajowatej, słodzik i sól posiekać nożem z zimnym masłem, dodać jajka i szybko wyrobić ciasto. Ciastem wylepić dno (lub boki i dno – wtedy ciasto na spodzie będzie cieńsze) tortownicy (wykładam wcześniej formę papierem do pieczenia). Tortownicę z ciastem schłodzić w lodówce około 30 min. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 2000C z opcją grzałki góra-dół, zapiekać około 15-20 min aż ciasto lekko się zapiecze i zarumieni.

W międzyczasie przygotować farsz jabłkowy – jabłka pokroić na ćwiartki, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i umieścić w rondelku. Podlać odrobiną wody i poddusić je aż się lekko rozpadną, a nadmiar wody odparuje. Podduszam tak, aby jeszcze widoczne były kawałki jabłek. Jabłka doprawić cynamonem i ewentualnie gdyby były za kwaśne dosłodzić do smaku.

Nie wyłączając piekarnika wyciągnąć podpieczone ciasto, na ciasto wyłożyć masę jabłkową i tortownicę wstawić ponownie do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 1800C i zapiekać kolejne 20-25 min. Szarlotkę ostudzić.

Przygotować krem – w misie miksera umieścić schłodzony serek mascarpone i śmietankę kremówkę, całość ubić na gęsty krem. Dodać sok z cytryny, dosłodzić do smaku i zmiksować. Krem wyłożyć na ostudzoną szarlotkę – udekorowałam tylką 1M Wiltona. Można jeszcze oprószyć cynamonem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.