Drożdżowa rolada dyniowa ze skórką pomarańczową

Mięciutka, delikatna i aromatyczna rolada drożdżowa z dodatkiem puree dyniowego, zwijana z cukrem, cynamonem, kakao i kandyzowaną skórką pomarańczową, z pyszną i chrupiącą skórką. Rodzince bardzo smakowała :) Roladę wykonałam na podstawie przepisu na dyniowe ciasto drożdżowe Doroty ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 375 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (10 g suchych)
  • 125 ml mleka
  • 190 g puree z dyni
  • 55 g cukru
  • szczypta soli
  • 30 g roztopionego masła

Posypka do zwijania:

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

W misie umieścić mąkę pszenną, szczyptę soli, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać puree z dyni, i stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę.

Wyrobione ciasto nakryć ściereczką lnianą i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 h – do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować posypkę: cukier wymieszać z cynamonem i kakao.

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść – odgazować. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z kakao i cynamonem (2 łyżki odłożyć do posypania na wierzchu), następnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, brzegi rolady podwinąć pod spód. Ciasto przenieść do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Formę nakryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 40 minut. Po tym czasie roladę posmarować mlekiem i posypać resztą odłożonej posypki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną roladę wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.