Babka gołąbkowa

Gołąbki inaczej – pieczone w formie babki. U mnie wersja bez ryżu ze względu na to iż ograniczam węglowodany, ale śmiało można w ten sam sposób przygotować tradycyjny farsz z ryżem, wtedy też pomijamy jajka w masie. Taka wytrawna babka wbrew pozorom nie jest pracochłonna, pięknie się prezentuje i smakuje bardzo dobrze – szczególnego smaczku nadał jej wędzony boczek. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • główka kapusty (miałam kapustę włoską)
  • 1 kg mięsa wieprzowego (u mnie mix łopatki i karkówki)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 jajka
  • masło do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:

  • 1 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oliwy lub masła
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione zioła: u mnie bazylia i oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso, cebulę i boczek wędzony zmielić. Do mięsa dodać jajka, przyprawy i dobrze wyrobić.

Przygotować kapustę:
W dużym garnku zagotować wodę aby sparzyć kapustę. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście (nie wyrzucać – przydadzą się do wyścielenia dna garnka). Wyciąć głąb z kapusty, włożyć kapustę na wrzątek i parzyć aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Te które ładnie odeszły już wyciągać. Z liści kapusty odciąć zgrubienia. Ja użyłam ka[usty włoskiej więc bez problemu liście oddzieliłam z surowej kapusty, następnie parzyłam same liście do momentu aż zmiękły.

Formę na babkę wysmarować masłem i wyścielić sparzonymi liśćmi kapusty. Ułożyć połowę mięsa, ponownie ułożyć liście kapusty, wyłożyć drugą część mięsa i wierzch obłożyć liśćmi kapusty. Na górę ułożyć plasterki masła. Górę formy przykryć folią aluminiową.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C i piec około 60 min/kg mięsa lub dłużej, do momentu aż kapusta będzie miękka. Na formę położyć talerz i szybkim ruchem obrócić formę z babką gołąbkową do góry nogami – babka wypadnie na talerz.

Babkę gołąbkową podawać np. z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami.

Przygotować sos: drobno pokrojoną cebulkę przesmażyć na oliwie lub maśle, pod koniec smażenia dołożyć czosnek drobno pokrojony i chwilkę przesmażyć. Dodać pomidory i pogotować aż się rozpadną. Całość zblendować i na sam koniec przyprawić ziołami, solą i pieprzem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.