Kolejny przepis przetestowany – chleb drożdżowy z jabłkiem i dodatkiem mąki kukurydzianej. Długo pozostaje wilgotny i świeży, a jabłko dodaje mu słodyczy. Przepis pochodzi z książeczki, którą otrzymałam przy zakupie maszyny do wypieku chleba.
Składniki (chleb o wadze około 1 kg):
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 540 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (łyżka o pojemności 15 ml)
- 5 g suszonych drożdży lub 10 g drożdży świeżych
- 2 małe jabłka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Wodę podgrzać aby była letnia, rozpuścić w niej świeże drożdże z dodatkiem cukru i całość wlać do misy z mąką. W przypadku suchych drożdży – suche drożdże wymieszać z mąką. Do misy dodać olej lub masło. Wyrobić gładkie ciasto – np. w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Na końcu dodać drobno pokrojone wraz ze skórką jabłka i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h.
Po tym czasie ciasto przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na 30-40 min. Przed pieczeniem można chleb posmarować jajkiem lub wodą i posypać ziarnami.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyjąć z formy i dopiec aż będzie złocisty. Chleb upieczony wydaje głuchy odgłos gdy popukamy go od spodu. Chleb wystudzić na kratce.
Chleb przygotowany w maszynie do wypieku chleba: wszystkie składniki umieścić w formie do pieczenia od maszyny do wypieku chleba w kolejności podanej w przepisie: najpierw mokre, potem sypkie, na końcu jabłko i dalej postępować wg instrukcji swojej maszyny. Czas przygotowania chleba wraz z pieczeniem w mojej maszynie to 3h.
Smacznego!