
Kolejny przepis na zagospodarowanie dojrzałych bananów – chlebek bananowy na drożdżach, z orzechami i rodzynkami. Cała słodycz pochodzi z bananów i rodzynków, cukru dajemy tylko do rozrobienia drożdży. Efektem jest wypiek pomiędzy ciastem drożdżowym a chlebem pszennym. Serdecznie polecam :)



Składniki (chleb o wadze około 1,25 kg):
- 50 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
- 50 g stopionego masła
- 500 g rozgniecionych, dojrzałych bananów (3 większe banany)
- 1 jajko
- 550 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Mleko podgrzać aby było ciepłe, rozpuścić w nim świeże drożdże z dodatkiem cukru i całość wlać do misy z mąką. W przypadku suchych drożdży – suche drożdże wymieszać z mąką. Do misy dodać masło, jajko i rozgniecione banany. Wyrobić gładkie ciasto – np. w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Na końcu dodać orzechy i rodzynki, ponownie wymieszać. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h.
Po tym czasie ciasto przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, szpatułką wyrównać wierzch. Pozostawić do napuszenia na 30-40 min. Przed pieczeniem można chleb posmarować jajkiem.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyjąć z formy i dopiec aż będzie złocisty. Chleb upieczony wydaje głuchy odgłos gdy popukamy go od spodu. Chleb wystudzić na kratce.
Chleb przygotowany w maszynie do wypieku chleba: wszystkie składniki umieścić w formie do pieczenia od maszyny do wypieku chleba w kolejności podanej w przepisie: najpierw mokre, potem sypkie, na końcu jabłko i dalej postępować wg instrukcji swojej maszyny. Czas przygotowania chleba wraz z pieczeniem w mojej maszynie to 3h.
Smacznego!