Drożdżowy chleb pszenno-żytni z ziarnami

Kolejny chlebek na drożdżach – tym razem z ziarnami, z mąką pszenną i domieszką jasnej mąki żytniej.

Składniki (chleb o wadze około 1 kg):

  • 380 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 240 g mąki żytniej T720
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g suszonych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • 6 łyżek ziaren (u mnie siemie lniane, pestki słonecznika i dyni)

Dodatkowo:

  • ziarna do posypania chleba

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Wodę podgrzać aby była letnia, rozpuścić w niej świeże drożdże z dodatkiem cukru i całość wlać do misy z mąką. W przypadku suchych drożdży – suche drożdże wymieszać z mąką. Do misy dodać olej lub masło. Wyrobić gładkie ciasto – np. w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Dodać ziarna i ponownie zarobić. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h.

Po tym czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na 30-40 min. Przed pieczeniem chleb posmarować wodą i posypać ziarnami.

Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyjąć z formy i dopiec aż będzie złocisty. Chleb upieczony wydaje głuchy odgłos gdy popukamy go od spodu. Chleb wystudzić na kratce.

Chleb przygotowany w maszynie do wypieku chleba: wszystkie składniki umieścić w formie do pieczenia od maszyny do wypieku chleba w kolejności podanej w przepisie: najpierw mokre, potem sypkie i dalej postępować wg instrukcji swojej maszyny. Czas przygotowania chleba wraz z pieczeniem w mojej maszynie to 3h.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.