Duszona czerwona kapusta z jabłkiem i żurawiną

Uwielbiam czerwoną kapustę w każdej odsłonie – świeżą w surówce lub duszoną. Tym razem do kapusty jaką zazwyczaj robię dodałam suszoną żurawinę. Kapustę można przygotować w tradycyjnym garnku, lub w szybkowarze – wtedy wystarczy 6 min gotowania. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • woda do podlania (250 ml)
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • garść żurawiny suszonej
  • sól i pieprz
  • cukier
  • ocet jabłkowy, winny lub spirytusowy (zaczynamy od 2 łyżek) 

Przygotowanie:

Z kapusty oderwać wierzchnie liście, przeciąć na ćwiartki, wykroić głąb i poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kosteczkę.

W garnku z grubym dnem rozpuścić smalec lub rozgrzać olej, włożyć cebulkę i zezłocić. Dodać starte jabłko, krótko podsmażyć. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, żurawinę suszoną, podlać wodą i nakryć garnek pokrywą. Gotować do miękkości kapusty ale nie za długo aby się nie rozgotowała (w razie potrzeby dodać więcej wody) – gotowałam około 20 min.

Po ugotowaniu kapusty, już nie gotując, zakwasić octem zaczynając od dodania 2 łyżek – wymieszać i spróbować – w razie potrzeby dodawać stopniowo więcej octu. Na końcu doprawić cukrem, solą i pieprzem do uzyskania słodko-kwaśnego smaku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.