Orzeszki z masą z mleka w proszku

Uwielbimy te słodkie maleństwa – ciasteczka orzeszki. Przed Świętami opublikowałam przepis na ciasto do wypiekania skorupek orzeszków, wypieczone skorupki leżały zamknięte w szczelnym pojemniku i przed Świętami je nadziałam – tym razem masą z mleka w proszku. Cały słój orzeszków zniknął nie wiadomo kiedy. Do wypieczenia ciasteczek wykorzystałam mąkę Szymanowską uniwersalną od firmy Polskie Młyny, którą oprócz w sklepach stacjonarnych można również kupić poprzez zakupy w Internecie: https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep. Polecam serdecznie :)

Składniki (około 200 połówek):

Ciasto:

Masa do nadziania orzeszków:

  • 200 g masła
  • 120 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g mleka w proszku
  • 80 g orzechów włoskich – posiekanych

Przygotowanie:

W misie miksera lub na stolnicy umieścić mąkę, cukier puder, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki i posiekać, następnie dodać żółtka, mleko i szybko wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki wielkości połowy orzecha włoskiego – trzeba wyczuć wielkość i dopasować do swojego urządzenia do wypiekania – wypiekacza elektrycznego, patelni na palnik gazowy czy małe pojedyncze foremki do piekarnika. U mnie jedna kulka miała 5 g. Uformowane kulki (np. ułożone na tacy) schłodzić w lodówce przez 30 min – można ten krok pominąć lub zagniecione ciasto schłodzić, a przed wypiekaniem uformować kuleczki.

Rozgrzać urządzenie do wypieku, posmarować masłem przed pierwszą porcją ciasteczek, kuleczki umieścić w zagłębieniach urządzenia i wypiekać około 2-3 minuty aż ciasteczka będą rumiane i wypieczone. Zdjąć połówki ciasteczek z urządzenia i wypiekać dalej aż do skończenia ciasta.

Gdy ciasteczka ostygną obłamać lub obciąć nożykiem nadmiar ciasta, tzw. kołnierz jeśli takowy powstał podczas wypiekania.

Suche połówki orzeszków można schować do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka miesięcy a nadziać w dowolnej chwili.

Masa do nadziania orzeszków: w rondelku umieścić masło, mleko, cukier, kakao i podgrzać do rozpuszczenia się masła, wymieszać i odstawić do lekkiego schłodzenia. Do przestudzonej masy partiami dodawać mleko w proszku, ciągle mieszając. Całość wymieszać na jednolitą masę, na końcu dodać posiekane orzechy i ponownie wymieszać.

Połówki orzeszków nadziewać kremem, skleić ze sobą tworząc orzeszka, zostawić bez dekoracji lub udekorować dowolnie – oprószyć cukrem pudrem czy polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *