Bajaderki z masą marcepanową

Lubicie Bajaderki? Bajaderki to słodkie pralinki przygotowane z okruchów ciast – kruchych, drożdżowych, herbatników, biszkoptów. Tym razem wersja bez dodatku kakao, z migdałami i białą czekoladą, a w środku marcepanowa niespodzianka. Przed świętami wypiekałam ciasto na orzeszki i zostało mi troszkę okruchów po docinaniu kołnierzyków. Przy ich przygotowaniu wykorzystałam mąkę Szymanowską uniwersalną od firmy Polskie Młyny, którą oprócz w sklepach stacjonarnych można również kupić poprzez zakupy w Internecie: https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep. Więc jeśli zostanie Wam reszta wypieczonego ciasta – warto przygotować takie Bajaderki.

Składniki (35 szt):

  • 250 g jasnych ciastek kruchych/herbatników/biszkoptu
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1-2 łyżki amaretto (można pominąć)

Dodatkowo:

  • 200 g masy marcepanowej
  • wiórki kokosowe do obtoczenia (mogą być też posiekane orzechy, migdały, kakao, drobne cukrowe posypki, czekolada)

Przygotowanie:

Ciastka lub ciasto pokruszyć, można też rozdrobnić w malakserze. Do okruchów dodać pozostałe składniki i całość wymieszać.

Masę marcepanową pokroić na 35-40 kawałków i uformować z nich kuleczki, które będą nadzieniem.

Z ciasteczkowej masy nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać na dłoni (można formować Bajaderki wilgotnymi dłońmi), na środku położyć kuleczkę z masy marcepanowej i uformować kulkę. Uformowane Bajaderki obtoczyć we wiórkach kokosowych, przełożyć do miseczki, pojemniczka lub do małych papilotek i schłodzić kilka godzin przed jedzeniem.

Przepis na ciasto kruche:

W misie miksera lub na stolnicy umieścić mąkę, cukier puder, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki i posiekać, następnie dodać żółtka, mleko i szybko wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić 60 min w lodówce. Następnie ciasto wałkować na grubość około 5 mm i foremkami wycinać kształty. Ciasteczka piec około 12 min w temperaturze 1800 .

Smacznego!

3 komentarze

Skomentuj Kocham Lubię Gotuję Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *