Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim

Kopytka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego – świetny dodatek do dań mięsnych, rybnych lub jako samodzielne danie. Serdecznie polecam :)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • mąka pszenna 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego lub garść posiekanego świeżego

Do podania:

  • ulubiony sos (np. pieczeniowy,grzybowy)
  • masło
  • przysmażona cebulka
  • skwarki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, odparować i póki są jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pozostawić do ostygnięcia, mogą być letnie ale nie gorące.

Przeciśnięte ziemniaki ugnieść delikatnie na dnie misy (u mnie misa miksera) lub na stolnicy. Masę podzielić na 4 części, jedną część przełożyć na bok i w to miejsce dodać mąkę pszenną – tyle ile miejsca zajmowały ziemniaki. Dodać mąkę ziemniaczaną, czosnek niedźwiedzi, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki, gdyby ciasto nadal było klejące.

Stolnicę, deskę lub blat obsypać mąką. Ciasto podzielić na części. Z ciasta formować wałeczki, lekko je spłaszczać i ciąć na małe kawałki. Można również zrobić każde inne kluseczki czy kształty.

Kopytka wrzucać na osolony wrzątek, od momentu wypłynięcia gotować około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić na półmisek i podawać według upodobań.

Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *