
Delikatne, puszyste i lekkie rogale śniadaniowe z ciasta drożdżowego na kwaśnej śmietanie. Idealne na słodkie śniadanie, kolację lub do śniadaniówki, posmarowane ulubionym dżemem lub konfiturą. Ciasto jest bardzo wdzięczne i łatwo się formuje – można zrobić zwykłe bułeczki, nadziewane bułeczki lub nadziewane rogaliki. Przepis znalazłam tutaj. Serdecznie polecam :)



Składniki:
- 760 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 15 g drożdży suszonych lub 30 g drożdży świeżych
- 75 ml wody
- 2 jajka
- 400 g śmietany kwaśnej, 12 lub 18%
- 30 g stopionego i ostudzonego masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- jajko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Świeże drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i zostawić aż się spienią i lekko podrosną. Gdy używamy drożdży suszonych – wymieszać je z mąką. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajka, resztę cukru, kwaśną śmietanę oraz wyrośnięte drożdże – zagnieść ciasto. Na końcu wlać stopione masło i ponownie wyrobić. Wyrabiać około 8-10 minut aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od misy miksera. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – na około 1-1,5 h.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą część ciasta na stolnicy lekko podsypaną mąką rozwałkować na prostokąt. Ciasto pociąć na trójkąty – u mnie 6 szt z jednej części ciasta – i zwinąć rogale, zaczynając zwijanie od podstawy. Zrolowanemu ciastu nadać kształt rogala pamiętając aby brzeg ciasta był pod spodem.

Uformowane rogale ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 1800C, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem, wedle gustu można jeszcze obsypać makiem lub sezamem. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min aż do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Smacznego!