
Mało pracochłonny sposób na pyszny obiad – kaczka pieczona razem z warzywami – u mnie z ziemniakami, marchewką, cebulą i jabłkiem. Za jednym pieczeniem mamy mięso i warzywne dodatki. Kaczkę podałam dodatkowo z duszoną kapustą czerwoną



Składniki:
- ćwiartki z kaczki
- sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo:
- ziemniaki, cebula, jabłko, marchewka (lub jeszcze inne, Wasze ulubione)
- olej
- sól, pieprz, ulubione zioła
Przygotowanie:
Ćwiartki z kaczki oczyścić i z obydwu stron oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Kaczkę umieścić w lodówce, najlepiej na całą noc.
Obrać ziemniaki i pokroić je na mniejsze części – u mnie na ćwiartki. Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Warzywa i jabłko umieścić w misce, skropić delikatnie olejem, oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, wymieszać.
Na blasze lub w naczyniu żaroodpornym umieścić ćwiartki z kaczki, wokół ułożyć warzywa i jabłko. Naczynie przykryć – pokrywą lub folią aluminiową. Ze względu na wielkość piekę na blasze z wyposażenia piekarnika i przykrywam drugą blachą z wyposażenia piekarnika.
Całość umieścić w piekarniku nagrzanym do 1800C i piec pod przykryciem 1,5-2 h do momentu aż mięso będzie miękkie. Następnie zdjąć przykrycie, ustawić grzałkę górną, zwiększyć temperaturę do 2400C i podpiekać kilka-kilkanaście minut aż skórka się ładnie zarumieni.
Podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie z duszoną kapustą czerwoną z jabłkiem i żurawiną.
Smacznego!