
W ostatnim wpisie przedstawiłam pyzy ziemniaczane z farszem z pieczonego udźca dzika, a resztę farszu, która mi została wykorzystałam do przygotowania krokietów. Tym razem podane bez panierki z jajka i bułki tartej, a tylko obsmażone na tłuszczu. Polecam serdecznie, niekoniecznie z dziczyzną – nada się nadmiar każdego pieczonego lub gotowane mięsa :)



Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jaja
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
Farsz:
- 1 kg pieczonego lub gotowanego mięsa z dzika (zostało mi z pieczonego udźca)
- 2 cebule
- 1/2 szklanki rosołu/bulionu (wody)
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Gotowane/pieczone mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, odłożyć. Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na dobrze rozgrzanej patelni aż cebulka się zezłoci, dołożyć zmielone mięso, następnie dodać pół szklanki rosołu, zagotować i poddusić aż nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ostygnie dodać surowe jajka i wymieszać.
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe: jaja wymieszać z solą, dodać mąkę i część płynów. Zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodać resztę płynów i olej. Zmiksować. Ciasto przykryć i odstawić na około 30 min, aby odpoczęło.
Gdy ciasto odpocznie smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni. Ja do smażenia naleśników używam buteleczki ze sprayem, w której mam olej i tylko pryskam na samym początku. Niektórzy do krokietów smażą naleśniki tylko z jednej strony – ja smażę tradycyjnie z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone naleśniki kłaść na talerz, pozostawić do ostygnięcia.
Naleśnika położyć na desce lub talerzu, wyłożyć część farszu. Rozsmarować farsz, zostawiając około 1 cm odstęp od brzegu naleśnika. Złożyć krokieta. Postąpić tak samo z resztą naleśników.
Jak złożyć krokiety możecie zobaczyć na fotorelacji przy krokietach z bobem.
Zrolowane krokiety można maczać w rozkłóconym jajku ze szczyptą soli i obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia lub bez panierowania odsmażyć z każdej strony – tak jak widoczne jest na zdjęciach.
Smacznego!